Gedeputeerde voor de provincie Vlaams-Brabant
Kruimelpad
Regering moet opnieuw beslissen over fietssnelweg na beroep buurtbewoner
De vergunning van de Vlaamse Overheid voor het segment Kessel-Lo van de fietssnelweg F25 Leuven-Aarschot, is vernietigd. Een buurtbewoner ging in beroep.
De provincie Vlaams-Brabant is samen met onder andere de stad Leuven bezig met de aanleg van een fietssnelweg richting Aarschot. In oktober startten daarvoor nog werken tussen Holsbeek en Wilsele. Maar nu blijkt voor een ander stuk van de snelweg - in Kessel-Lo - een kink in de kabel te zitten.
Concreet gaat het om een fiets- en voetpad in Kessel-Lo, over een lengte van zo'n 1,85 km. De vergunning die de Vlaamse Regering voor dat deel eind 2023 al afleverde, is nu toch vernietigd. Een omwonende stelde beroep in bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen (RVVB). Hij vreesde inkijk en wateroverlast nabij de naastgelegen Blauwputbeek.
De Raad verklaart dat beroep nu gegrond. “Bepaalde vergunningsvoorwaarden zijn onduidelijk en/of tegenstrijdig”, stellen ze. Volgens gedeputeerde Bart Nevens (N-VA) is de beslissing van de Raad, niet per sé slecht nieuws voor de plannen. “Er is geen discussie over het tracé van de snelweg en of hij er mag komen”, benadrukt hij. “Het gaat hier om een tegenstrijdigheid rond de afwatering van de fietssnelweg. De stad had advies gegeven dat dit aan beide kanten kon. De provinciale dienst adviseerde echter één zijde zodat het water niet in de Blauwputbeek terecht kwam, zodat daar geen problemen van wateroverlast zou ontstaan. Die laatste optie is ook waar de buurtbewoner om zou vragen. De Vlaamse overheid had bij het geven van de vergunning een keuze moeten opleggen voor één van beide mogelijkheden, maar deed dat niet.”
Aan één zijde afwateren
Het dossier keert nu terug naar de Vlaamse regering, die drie maanden de tijd krijgt om opnieuw over de vergunningsaanvraag te beslissen. Ze moet daarbij rekening houden met de uitspraak van de Raad, en zal dus de keuze over het afwateren moeten vastleggen in de vergunning.
“De stad Leuven toonde zich intussen akkoord om aan één zijde af te wateren. Naar alle verwachting zal de Vlaamse regering dus gewoon die keuze maken, en kunnen we nadien zoals voorzien aan de werken starten”, aldus Nevens