Gedeputeerde voor de provincie Vlaams-Brabant
Kruimelpad
Meer dan 250 kinderen bebossen Keelveld in Koningslo
Op vrijdag 6 december plantten lagereschoolkinderen de eerste van meer dan 11.000 bomen. Vol energie bouwden ze mee aan nieuwe toegankelijke natuur in Koningslo, een deelgemeente van Vilvoorde. Zo vierden ze die dag de realisatie van extra bos.
In 2022 gaven de inwoners van Koningslo via een participatietraject aan dat de nood aan toegankelijk openbaar groen en openbare ruimte groot was. Toen Stad Vilvoorde de kans kreeg om meerdere percelen van de open ruimte tussen de Keelstraat, de Streekbaan, de Steenstraat en de Strombeeksesteenweg te kopen, aarzelden ze dan ook niet.
"Dit is een unieke kans om hier bijkomende beleefbare natuur in te richten. Met de Stedelijke Basisschool De Puzzel 1 en het Sport- en Cultuurcentrum op een boogscheut van dit terrein, is het heel interessant om naast bos ook speelnatuur en rustplekken te voorzien", zegt Jo De Ro, burgemeester van stad Vilvoorde.
Er komt nu meer dan 4 hectare nieuw bos: 11.300 extra bomen! Met extra bos, een bloesemrijke bosrand aan de grenzen, solitaire bomen en kruidenrijk grasland, wordt de hele wensenlijst voor meer natuur en biodiversiteit afgevinkt.
De Vlaamse Overheid investeert daarvoor 600.000 euro Groene Rand-subsidies waarvan 300.000 euro uit het Vlaamse Randfonds en 300.000 euro van het Agentschap voor Natuur en Bos. Ook de Stad Vilvoorde trekt maar liefst 420.000 euro uit.
"Onze Vlaamse Rand is een prachtige streek die al veel groen heeft en nog meer groen krijgt", zegt minister van Vlaamse Rand Ben Weyts. "Vroeger was men al tevreden als men bestaand bos kon behouden, maar tegenwoordig zijn we veel ambitieuzer: we investeren in méér bomen, méér groen, méér ademruimte. We hebben het Vlaamse Randfonds in het leven geroepen onder meer om dit soort mooie projecten mee mogelijk te maken. De Vilvoordenaars zullen er wel bij varen."
4,18 hectare extra natuur
"Hier creëren we 4,18 hectare nieuw bos in een gebied dat ingekleurd staat als parkzone", legt minister van Omgeving en Landbouw Jo Brouns uit. "We planten hier 11.300 bomen in het bos en de bosrand. Zo leveren we een bijdrage aan de globale bebossingsambitie binnen de Vlaamse Rand en de 4.000 hectare bosuitbreiding tegen het einde van 2024 in Vlaanderen."
De Vlaamse Rand is ondanks haar ligging naast het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een gebied met veel groene en open ruimte. Dat groene karakter is kenmerkend voor de streek, maar staat door verstedelijkingsprocessen en het aansnijden van open ruimte sterk onder druk. De Vlaamse Regering en heel wat lokale besturen maken daarom werk van meer natuur en bos.
Ferme duw voor biodiversiteit
De provincie Vlaams-Brabant geeft via de samenwerking met Regionaal Landschap Brabantse Kouters en Bosgroep Vlaams-Brabant de biodiversiteit een ferme duw in de rug in de regio.
"Door de ligging van Keelveld, wordt de toekomstige natuur ook een erg nuttig als stapsteen, extra leefgebied en foerageerplek voor onder andere vleermuizen’" legt Bart Nevens, gedeputeerde voor leefmilieu en voorzitter van Bosgroep Vlaams-Brabant uit.
Het gebied stond bovendien al jaren op de radar van het projectteam van het Strategisch Project Groene Noordrand. ‘Keelveld verbindt op grotere schaal het Tangebeekbos en Domein 3 Fonteinen ten noorden van de Ring en het Begijnbosdal ten zuiden van de Ring 0 en draagt zo substantieel bij tot het groene-blauwe netwerk in de Noordrand’, vertelt coördinator Brecht Vermote.
"Regionaal Landschap Brabantse Kouters is gekend als bruggenbouwer voor natuur- en landschapsprojecten en dit van projectidee tot realisatie. We verbinden partners en zoeken steeds win-wins om nieuwe natuur te creëren en te verbinden via groen-blauwe elementen. Dit gaat ook gepaard met het samenpuzzelen van de nodige financiële middelen. We zetten eveneens in op sensibilisering en educatie, net als het Jane Goodall Institute. We zijn dan ook dankbaar dat zij vandaag de leerlingen mee helpen om het bos aan te planten, in combinatie met een begeleiding in de klas. En voor elke boom die hier vandaag geplant wordt, plant Jane Goodall Institute Belgium met bijkomende steun van private donors er zestig in Afrika. Zo herstellen ze de leefomgeving van de chimpansee en voorzien ze meer groen voor lokale gemeenschappen ginds", sluit RLBK-voorzitter Joeri Van den Brande af.